Trage wegen hebben veel te bieden:
rust & groen, een veilige plek en veel verhalen.

Zalig ontspannen

Een moment voor jezelf pakken… Dat gaat vanzelf als je gaat fietsen of wandelen in je buurt. Of ’t nu voor een rustig ommetje is of een stevige dagtocht: weg van het drukke verkeer, kan je écht ontspannen op trage wegen. En het zicht op het landschap achter de lintbebouwing krijg je er gratis en voor niets bij.

De Dag van de Trage Weg is de geknipte gelegenheid om te genieten van bekende paden, maar evengoed om minder bekende paden te ontdekken.

Oude paden vol verhalen

Trage wegen hebben vaak historische roots. Op sommige paden stap je zelfs in de voetstappen van de Romeinen. Trage wegen staan dan ook bol van lokale geschiedenis, volksverhalen en rituelen. Ze verbinden erfgoedplekken met elkaar, en zijn vaak zelf levend erfgoed.

De Dag van de Trage Weg verbindt de rijke geschiedenis van trage wegen met hun toekomstpotentieel. Zo worden oude wegen onder de aandacht gebracht die recent hersteld werden, of die net dreigen verloren te gaan.

Toegang tot het landschap

In het dichtbebouwde Vlaanderen zijn de overblijvende natuurgebieden en resterende open ruimten klein en sterk versnipperd. Trage wegen zorgen voor groene verbindingen tussen deze gebieden. Daardoor kunnen tal van planten en dieren zich beter verspreiden over een groter gebied terwijl sommige paden, zoals holle wegen, een specifieke biotoop voor verscheidene planten en insecten zijn.

Dankzij trage wegen ervaren wandelaars en fietsers een krachtige connectie met de natuur, het landschap en de omgeving. Deze troef staat centraal op heel wat activiteiten van de Dag van de Trage Weg.

Iedereen veilig op weg

Trage wegen zijn aangename verbindingen voor fietsers en wandelaars. Het zijn, zeker voor korte afstanden, verkeersveilige routes tussen wijken en dorpskernen, in schoolomgevingen, in stadscentra. Maar ook over langere afstanden bieden ze een veiliger alternatief.

Op de Dag van de Trage Weg voeren bewonersgroepen vaak actie voor een broodnodige schakel in het traag netwerk of huldigen ze naambordjes en wegwijzers in die deze routes bekendmaken.

Zin gekregen om zelf aan de slag te gaan?

Klik dan snel op de knop hieronder om te weten te komen welke activiteiten je kan organiseren, en hoe je dat concreet kan aanpakken. Je vindt er een heleboel inspiratie, tips en nuttige downloads.

Wat en hoe