Pvdh 20211017 PVDH2597
18 jul.
Tocht
Terreinwerken
Cultuur
Doorgang voor iedereen
Wegen op het beleid
Organiseer

Zo organiseer je een geslaagde activiteit - 5 handige tips

Op 14 en 15 oktober is het zo ver. Al weer de 17e editie van de Dag van de Trage Weg! Met deze 5 handige tips heb je in een mum van tijd een geweldige activiteit op touw gezet.

In het Dag van de Trage Weg inspiratieboek vind je nog veel meer tips en voorbeeldactiviteiten.

Tip 1: Organiseer samen

Een activiteit organiseren op de Dag van de Trage Weg is niet moeilijk. Met een groepje van twee, drie of vier mensen kan je al een fijne tocht organiseren. Je kent vast wel mensen in je buurt die ook een hart hebben voor trage wegen. Als dat niet het geval is, kan je ook contact opnemen met:

  • Verenigingen in je buurt die trage wegen belangrijk vinden: wandelclubs, heemkundige kringen, natuurverenigingen,....
  • De gemeentelijke milieuadviesraad. Daarin zitten mensen van lokale verenigingen die met natuur en milieu bezig zijn.
  • De leden van Bond Beter Leefmilieu. Op www.bondbeterleefmilieu.be krijg je - per provincie een overzicht.
  • Trage Wegen vzw gaat graag voor je na of er nog mensen in je buurt bezig zijn met trage wegen.
  • Lokale verenigingen en comités die interesse hebben in trage wegen (Gezinsbond, jeugdbewegingen,…)

Tip 2: Bedenk een leuke activiteit

Er zijn maar twee voorwaarden voor een activiteit op de Dag van de Trage Weg

  • Ze vindt plaats op 14 en/of 15 oktober.

  • Ze vindt plaats op of langs trage wegen of focust op het thema trage wegen.

Bij voorkeur is je activiteit voor het brede publiek en is ze gratis toegankelijk. Er zijn veel verschillende manieren om Dag van de Trage Weg te vieren:

tocht of parcours

Een wandel- fiets of ruitertocht is dé klassieker voor de Dag van de Trage Weg. Veel lokale organisatoren stippelen voor de gelegenheid een tocht of parcours uit. Daag jezelf uit om de route uitsluitend langs trage wegen te laten gaan, zeker in stedelijk gebied. Stippel een speurtocht of fotozoektocht uit. Een gids kan ook de tocht leiden en onderweg vertellen over de omgeving.

terreinwerken

Werkgroepen, buren en gemeenten voeren vaak samen kleine terreinwerken uit tijdens Dag van de Trage Weg. Stel samen een doel voor het weekend. Overgroeide trage wegen worden dankzij snoeien en maaien opnieuw begaanbaar. Aanplantingen in de wegberm, een zwerfvuilactie, een brugje bouwen of naambordjes plaatsen: deze acties zorgen voor een zichtbaar resultaat. Zo krijgen de trage wegen in de buurt een upgrade in comfort en zichtbaarheid, waardoor meer mensen die paden gebruiken.

Als je op de Dag van de Trage Weg een afgesloten trage weg openmaakt, denk dan aan volgende zaken:

  • Vuilniszakken voor allerlei afval dat je ter plaatse vindt. De gemeente kan ze gratis voorzien of voor een grote container zorgen.

  • Snoeimateriaal voor jezelf en voor actievoerders die er geen bij hebben. Zet duidelijk in je uitnodiging dat je verwacht dat mensen zelf gereedschap meebrengen.

  • Een regeling voor het groenafval. Laat de gemeente je hierbij helpen.

bekendmaking en feest

We hebben een traditie van festiviteiten onderweg. Denk maar aan stoeten, parades, processies... Op de Dag van de Trage Weg kan je deze traditie reactiveren. Trage wegen vormen een prima decor voor feesten allerhande. Bijvoorbeeld: de feestelijke inhuldiging van een pas aangelegde weg, een najaarsreceptie van de lokale werkgroep trage wegen of de voorstelling van een nieuwe toeristische kaart of brochure. Een buurtfeest of -BBQ doet het ook altijd goed

doorgang voor iedereen

Wil je de aandacht vestigen op een ontoegankelijke trage weg? Vraag dan onze Doorgang voor iedereen-spandoek gratis aan. Met deze actie daag je je gemeente uit om een flagrante wantoestand de wereld uit te helpen.

De focus op één probleemdossier is een goede manier om de gemeente te blijven prikkelen om haar wettelijke plicht als wegbeheerder uit te oefenen. De lokale pers is er vaak als de kippen bij om dit soort actie in beeld te brengen.

culturele & educatieve activiteit

Over trage wegen valt veel te vertellen. Je kan op de Dag van de Trage Weg kiezen voor een lezing, vormingsmoment of audiovisuele voorstelling.

Creëer een moment om verhalen uit te wisselen, duik in de rijke geschiedenis van historische wegen of organiseer een fototentoonstelling over trage wegen. Een artistieke interventie op, langs of over trage wegen is ook altijd een hit.

spel en avontuur

Kinderen en jongeren zijn zeker te vinden voor een geocache, een zoektocht, of een rechtdoortocht met aandacht voor het landschap. Of laat de omgeving zelf hen op sleeptouw nemen tijdens een dérive, een experimentele zwerftocht waarbij avontuur en toevallige ontmoetingen centraal staan. Uiteraard: langs trage wegen, al dan niet verdwenen...

beleidsactiviteit

Vooruitziende lokale besturen grijpen de Dag van de Trage Weg aan als publieksmoment voor bewoners. Ook lokale werkgroepen zetten op de Dag van de Trage Weg hun inspanningen in de verf. Waar een tandje moet bijgestoken worden, is een beleidsactie op zijn plaats: een debat, een petitie of een ludieke actie. Of misschien is de Dag van de Trage Weg het geknipte moment om ook in jouw stad of gemeente een werkgroep trage wegen op te richten?

Tip 3: een goede voorbereiding is het halve werk

Bereid je activiteit goed voor door een passende route te vinden of zelf uit te stippelen.

Via de routezoeker van RouteYou vind je duizenden kant-en-klare wandelingen. Je kunt ze gemakkelijk downloaden en er zelfs je eigen route aan toevoegen. Je eigen wandelroute plan je met de wandelrouteplanner van Routeyou.

Voor uitgestippelde fietstochten kun je de fietsroutezoeker van Routeyou gebruiken. Om zelf fietsroutes op te laden en uit te werken gebruik je de fietsrouteplanner van Routeyou.

Op de website van Pasar vzw vind je een heel aantal uitgewerkte fiets- en wandelroutes in een handig overzicht.

Tip 4: Nodig deelnemers uit

Steeds meer mensen genieten van trage wegen om te sporten, voor de veiligheid, om tot rust te komen of zich te vermaken. Door de diversiteit van trage wegen kan je met een activiteit op de Dag van de Trage Weg meer mensen bereiken dan je zou denken.

  • Nodig zeker de lokale verenigingen uit de buurt zoals wandel- of mountainbikeclubs, jeugdbewegingen, de Fietsersbond, Natuurpunt, Pasar, de heemkundige kring, de leden van de milieuraad... uit.
  • Een uitnodiging in het infoblad en de website van de gemeente flyers in de bib, bij de bakker en andere winkels in je buurt. Vraag ze aan en wij sturen ze begin september naar je op. Flyers en affiches aanvragen doe je via deze link.
  • Lokale huis-aan-huisbladen hebben vaak een activiteitenrubriek. Je vindt hun coördinaten in de bladen zelf. Je kan ook een affiche downloaden via de website.
  • maak een Facebook-evenement aan dat je deelt in lokale Facebookgroepen of op Hoplr. Activiteiten die worden geregistreerd bij ons, komen ook automatisch in de Uit databank van UitInVlaanderen terecht.

Tip 5: Betrek de pers en de gemeente

Met een persbericht voor de lokale media krijg je makkelijk aandacht voor je activiteit (én zet je het thema trage wegen mee op de kaart!) Gebruik het voorbeeld persbericht op onze website. Verstuur dit persbericht per mail een week vóór de Dag van de Trage Weg. Om je slaagkansen op persaandacht te verhogen, doe enkele telefoontjes net na het verzenden van het persbericht.

Persadressen (e-mail, telefoon van de lokale pers vinden is eenvoudig. In de colofon van Huis-aan-huisbladen staan ze vaak. Kranten, lokale radio en TV en freelance journalisten vind je makkelijk via internet.

De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud en de vrije doorgang van àlle trage wegen. Breng je gemeente zeker op de hoogte van je deelname aan de Dag van de Trage Weg en vraag aan je gemeente dat ze je activiteit ondersteunt. Neem contact op met de schepen die bevoegd is voor mobiliteit, milieu of omgeving. Contacteer ook de dienst Mobiliteit, Omgeving of Toerisme. Voor terreinwerken (zoals snoeien of maaien) is de toestemming van de gemeente noodzakelijk.