Aanleg Ko Mex geel Tervuren 1
27 sep.
Terreinwerken

Gezien in Brussel: knappe renovatie van een versleten fietsweg

Een veel gebruikte fietsverbinding tussen Oudergem en Tervuren, parallel aan de N3 richting Brussel, had een opknapbeurt nodig. Het fietspad loopt dwars door het Zoniënwoud. Fietsers gebruiken het veel om naar hun werk te gaan in Brussel.

Deze blog is een publireportage over Koers, de hoofdsponsor van de Dag van de Trage Weg.

De situatie vóór de renovatie

Het 1,5 km lange fietspad was verhard met smalle betonplaten. Die platen lagen er zo slecht bij dat fietsen niet meer plezierig of comfortabel was. En de beperkte breedte maakte veilig kruisen of inhalen onmogelijk. Een grondige aanpak was nodig: het fietspad werd verbreed en de betonplaten werden vervangen door een waterdoorlatende en hittewerende halfverharding, met respect voor de omgeving. Want comfortabele en veilige fietsinfrastructuur trekt sowieso meer fietsers aan. Dat is ook het uitgangspunt van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

De situatie vóór de werken.

De versleten beton van de Tervurenlaan werd vervangen door de halfverharding type KoMex®. Deze Koersmix wordt geproduceerd door het Nederlandse familiebedrijf Koers, sinds 7 jaar ook actief in ons land. Koers ontwikkelt en produceert verschillende duurzame en milieuvriendelijke halfverhardingen voor het verbeteren van trage wegen, recreatieve wandel- en fietsroutes, paden in parken, tuinen en door landschappen.

De vele voordelen van deze halfverharding

In het Zoniënwoud werd gekozen voor de gele versie van KoMex. Deze halfverharding bestaat uit gerecycleerde bouwstoffen die door Koers worden gesorteerd, gewassen en gebroken tot nieuwe grondstoffen. Ook op het einde van de levensduur kan het materiaal volledig hergebruikt worden.

Andere praktische voordelen van dit materiaal:

  • het blijft koel in de zomer
  • het absorbeert regenwater en laat het langzaam door naar de ondergrond
  • het smeert niet uit bij regen
  • het is bestand tegen erosie

En naast deze praktische voordelen heeft KoMex ook nog eens een natuurlijke uitstraling.

Tijdens de werken

Heerlijk fietsen maar!

In september 2022 werd het nieuwe fietspad afgewerkt. De verbinding is wel 3 meter breed en heeft een totale oppervlakte van 4.155 m2. De aanleg van de tussenlaag en toplaag werd door Koers zelf uitgevoerd. De nieuwe breedte van het pad zorgt ervoor dat fietsers elkaar veilig kunnen passeren zonder direct van snelheid hoeven te verminderen.

Nu de werken zijn afgerond, kunnen fietsers extra comfortabel en in alle veiligheid genieten van hun ritje tussen Brussel en Tervuren door het prachtige Zoniënwoud.

Meer lezen over de renovatie? Klik door naar Bruzz.