Dit was Dag van de Trage Weg 2021
De Dag van de Trage Weg 2021 was een voltreffer. We genieten nog volop na van alle leuke verslagen, foto’s en reacties. Het was een zonovergoten weekend boordevol tragewegenpret. Niet alleen het aantal (> 170 activiteiten in Vlaanderen!) maar ook het diverse aanbod sprong in het oog. Fietstochten, ezelparades, verloren-schaap- en wandelzoektochten, heuse festivals, Doorgang-voor-Iedereen-acties, inhuldigingen, ruiterroutes, werkdagen, exposities, nocturnes, tragewegenkaarten, oriëntatie-en tochttechnieken, natuureducatie, kinder-, honden- en gezinswandelingen,… Konden we onszelf maar klonen!
Traag Netwerk in Ternat
De gemeente Ternat schotelde op de Dag van de Trage Weg al voor het tweede jaar op rij primeurs voor aan haar inwoners. Vorig jaar werd een heropende voetweg ingewandeld, dit jaar werd het plan voor een gebiedsdekkend Traag Netwerk voorgesteld. De dertig aanwezigen konden in primeur het wensbeeld bekijken en hun bedenkingen en accenten nog op de kaart aanvullen. Daarna was het tijd om de benen te strekken en enkele vergeten voetwegen te herontdekken in Sint-Katherina-Lombeek.
Een beknopte geschiedenis van Halle, met trage wegen als rode draad
In Halle lieten een vijftigtal mensen zich zondagnamiddag op sleeptouw nemen door Rik Houthuys, tragewegenactivist van het eerste uur, trekker van de lokale werkgroep én huidig voorzitter van Trage Wegen. Hij wist de meest uiteenlopende zaken te vertellen: over het recente gemeentewegendecreet en de gevolgen voor de buurtwegen langs ‘Stroppen’, ooit het belangrijkste knooppunt (mét strop/galg), nu bedreigde smalle voetwegjes. Over de vorming en regressie van het Brabants Massief, en hoe dat tot leidde tot de eerste nederzettingen. Hoe de drie parochies Eizingen, Buizingen en Huizingen zijn ontstaan in de Merovingische tijd, en waarom die eerste uiteindelijk ook weer verdwenen is. De herontdekking van het Zennepad, en de recente ontwikkelingen erlangs. Een kapelletje dat geduldig op haar tweede leven wacht in de opslagplaats van een lakse projectontwikkelaar, en populieren die ten dode opgeschreven zijn na een ongelukkig voorval. Hoe sluis 35 sinds het Hellend Vlak van Ronquières nu sluis 7 is geworden, en de toekomst van het kanaal… De salvo’s van kennis werden aan een hels tempo op ons afgevuurd!
Op stadssafari in en rond Antwerpen
In navolging van de twee vorige edities, organiseerde Trage Wegen in samenwerking met Regionaal Landschap Voorkempen ook dit jaar een Antwerpse stadstrail waarbij trage wegen centraal staan. Na ‘Flirten met de stadsrand’ (2019 en 2020) was het nu tijd om een stapje verder te gaan, in de vorm van een heuse wandel tweedaagse. Dit jaar trokken we op ‘Stadssafari’, met overnachting op een feeërieke plek in Ertbrugge (Deurne).
We namen zaterdag en zondag zo'n zestig gemotiveerde stappers mee op pad langs verborgen parels. Nog eens 150 enthousiastelingen kozen voor de kortere luswandelingen die ook aangeboden werden. Tijdens de safari passeerden we verschillende keren onder en over de Ring, we kwamen voorbij het stadion van Royal Antwerp FC en van Beerschot en deden zo ongeveer alle zwembaden van de stad aan. Maar bovenal toonde deze stadstrail Antwerpen van haar groenste en mooiste kant.
De eerste dag trokken we van Ekeren naar Deurne via Merksem, Antwerpen Noord en Borgerhout. Dag twee stapten we verder langs Deurne Zuid, Berchem, Wilrijk om te eindigen met een welverdiend drankje (of twee) in het prachtige binnenfort van fort 8 te Hoboken.Voor de overnachting konden we rekenen op de gastvrijheid van de Scouts en Gidsen Sint-Bernadette in Deurne. De stemmige aankleding van de camping en het lekkere eten werd voorzien door WILD van buiten.
De volledige trail en de lokale lussen zijn nog steeds raadpleegbaar via >> de website van Trage Wegen Antwerpen.
'Fruitbeeldig' wandelen in Tielt-Winge
In Tielt-Winge organiseerde de gemeente een wandeling langs enkele mooie stukjes natuur en cultuur. De tocht door Meensel-Kiezegem deed enkele schilderachtige trage wegen en mooie kunstwerken aan. Onderweg was er ruimte voor wat meer duiding over de streek met verschillende bezienswaardigheden en kon iedereen genieten van enkele proevertjes van streekproducten.
Natuur, geschiedenis en muziek in Meerhout
In Meerhout was er een geleide natuurwandeling georganiseerd door Natuurpunt Grote Netewoud samen met VVV Meerhout en de gemeente Meerhout. Onderweg werden verhalen over de lokale geschiedenis en natuur uit de doeken gedaan: van de kronkelende Nete tot de heftige Boerenkrijg, pogingen tot olieboringen en de kroniek van de Monnikerhoeve. Op verschillende stops werd de tocht opgeleukt met folkmuziek.
Tragewegenkaart in Laarne
In Laarne was het op zondagnamiddag koppen lopen op de voorstelling van de nieuwe tragewegenkaart die het Regionaal Landschap Schelde-Durme in samenwerking met de gemeente opmaakte. Na een woordje van de schepen, de burgemeester en gedeputeerde voor Mobiliteit was het aan de wandelaars. De tocht van zo'n 8km bracht hen naar het noordelijk deel van Kalken, de landbouwhoek van de gemeente die het in wandelmogelijkheiden het onbekende broertje is van de prachtige Kalkense Meersen. Met op de achtergrond het geruis van pikdorsers die de mais oogstten lieten we ons verrassen door een onbekend hoekje van de gemeente. En het dessertje achteraf smaakte dubbel en dik.
Wedstrijd Weekendje Weg: de winnaars!
Na de Dag van de Trage Weg mochten we, met dank aan de genereuze en tragewegen-minnende uitbaters, onder de deelnemers nog twee arrangementen uitdelen: wij sturen je naar een charmante B&B in het hart van de Vlaamse Ardennen of naar een boot in de stille Westhoek.
Maar daar moest je wel wat voor doen. Via www.dagvandetrageweg.be/win kon je enkele foto's van de activiteit waaraan jij deelnam doorsturen. Hieruit selecteerden we de twee winnaars:
1. Ingrid Buys, jij mag een waardebon voor een weekendje in De Kajuit in Merkem, in je mailbox verwachten; proficiat!
2. Louis Hauquier, jij mag het komende jaar met onze groeten naar B&B De Notelaar om van daaruit de trage wegen in Zwalm te gaan ontdekken, gefeliciteerd!