Aanleg fundering Steenokkerzeel 3 1600px
1 okt.
Terreinwerken
Veiligheid

De Veldekensweg: een waar belevingstraject tussen Melsbroek en Perk

De Groene Functionele Belevingstrajecten (of GFB-trajecten) is een veel genoemde term in Vlaanderen. Steeds vaker wordt de groen- en mobiliteitsbeleving samengebracht door de opbouw van een groter netwerk bestaande uit groenere wegen die minder fijnstof bevatten. Deze wegen zijn voornamelijk bedoeld voor de actieve weggebruikers zoals fietsers, wandelaars en andere recreatieve doeleinden. Ze maken snelle verplaatsingen mogelijk zonder gebruik te maken van drukke en onveilige autowegen.

De Veldekenseweg in de gemeente Steenokkerzeel, is zo’n groene weg. De oude voetweg 27 is een functionele verbinding tussen de woonkernen van Melsbroek en Perk. De weg is gelegen in een ecologisch en landschappelijk waardevol bosgebied, namelijk het Floordambos, dat toegang geeft tot een uitgebreid netwerk van trage wegen. Ondanks het functionele karakter van de verbinding, was de weg door de jaren heen sterk overgroeid en moeilijk te betreden door fietsers en wandelaars. Om de Veldekenseweg te renoveren en opnieuw begaanbaar te maken, koos de gemeente voor een milieuvriendelijke oplossing, namelijk een waterdoorlatende halfverharding.

Renovatie van de Veldekensweg in KoMex BIO naturel

Een gekende specialist inzake halfverhardingen, is Koers. Dat is een innovatief, florerend familiebedrijf die met KoMex en DurEko-mix unieke oplossingen in huis heeft. Voor de renovatie van de Veldekenseweg werd gekozen voor KoMex BIO naturel.

Dit product heeft een natuurlijke uitstraling en een stabiele toplaag die het vermogen heeft om zelf te herstellen na een langdurige regenval. Het product is gebonden door een combinatie van steensoorten en biopolymeren die de halfverharding stevig maken en minder laat stuiven bij droog weer.

Begin september 2021 werd de gehele Veldekenseweg, een oppervlakte van 944 m², gerenoveerd door Koers. Doordat er voor een groot deel nog geen officieel pad liep, is de weg eerst uitgegraven en werd daarna een fundering
aangelegd van betongranulaat met een dikte van 15 cm.

Hier bovenop is de halfverharding aangelegd met een dikte van 6 cm verdicht. De combinatie met de fundering en de halfverharding, zorgt ervoor dat het product extra stevig is en tevens water doorlaat dat wordt afgevoerd naar de bomen. De gemeente Steenokkerzeel heeft ervoor gekozen om de halfverharding aan te leggen binnen een 5 meter brede bedding op slechts 1,60 meter breed. Hierdoor is het barrière-effect van de weg op kleine dieren beperkt. Door het gebruikte materiaal en de natuurlijke uitstraling van het product, is het opwarmingseffect zeer klein.

De gemeente is zeer tevreden over de mooie en vlotte afwerking van de weg: “Het is een waar belevingstraject omdat je nu tussen Melsbroek en Perk kunt genieten van een prachtige omgeving. De grote waarde van het traject is uiteraard dat je als fietser een heel groot stuk autoweg kan vermijden en in plaats daarvan veilig en relax ver van de uitlaatgassen en het lawaai blijft”.

Halfverharding van Koersmix in een notendop...

  • Natuurlijke uitstraling
  • Milieuvriendelijk
  • Geschikt voor hergebruik
  • Onderhoudsarm
  • Eenvoudig zelf aan te brengen
  • Prima prijs-kwaliteitverhouding
  • Zelfherstellend vermogen
  • Hoge erosiebestendigheid
  • Hogere draagkracht
  • Rolstoelvriendelijk
  • Minder onkruidgroei
  • Scheurt niet (bijvoorbeeld door de groei van boomwortels)
Wandelaars en fietsers maken graag gebruik van deze halfverhardingen, die steeds vaker worden aangelegd. Wie weet loop je tijdens de Dag van de Trage Weg wel over een Koersmix-pad in je buurt of in één van de vele prachtige parken!
Benieuwd naar realisaties in jouw buurt? Check de >> website en door middel van de handige zoekfunctie vind je alle aangelegde Koersmix paadjes in jouw omgeving.