
Terugblik op Dag van de Trage Weg 2020 - de corona-editie
De Dag van de Trage Weg: dat is voor ons natuurlijk het hoogtepunt van het jaar. De zestiende editie in oktober 2020 was een uitzonderlijke editie, waarop we graag terugblikken aan de hand van een paar verslagjes van een greep uit de bijna 200 activiteiten die lokale groepen, gemeentebesturen en andere organisaties ook dit jaar klaarstoomden.
Hartelijk dank aan iedereen die een actie op poten zette én aan alle deelnemers die erop uit trokken langs trage wegen in heel het land.
Van Neeralfene naar Opalfene: trage wegen koesteren in Ternat
De Dag van de Trage Weg was voor de gemeente Ternat het geknipte moment om te tonen dat ze haar tragewegennetwerk koestert. En dus stelde ze de recente realisaties in de vallei van de Steenvoordebeek voor. Het gebied tussen centrum Ternat en centrum Sint-Martens-Bodegem wordt ontsloten voor zowel recreatief als functioneel gebruik: waar natuur en erfgoed elkaar de hand reiken.
Een hele reeks partners, waaronder de provincie, het Regionaal Landschap, Agentschap Natuur en Bos, Natuurpunt en de Vlaamse Milieumaatschappij sloegen de handen in elkaar om grootschalig landschapsherstel te doen. Het heropenen van de historische buurtweg tussen twee oude watermolens en het inrichten van een groenlint er langs, is het voorlopige prachtige resultaat. Een 80-tal wandelaars in aparte bubbels mochten deze herstelde verbinding ontdekken. Het enthousiasme was groot, zo bleek achteraf in café Sint-Anneke, over de aaneenschakeling van al die mooie en verrassende baantjes in het dichtbevolkte Ternat. Het werk is nog niet afgerond, want de trage weg wordt nog doorgetrokken en voorzien van diverse rustplekjes. We noteren alvast een afspraak op Dag van de Trage Weg 2021!
Originele bordjes
Weg met zwerfvuil in Geel
In Geel namen een 20-tal wandelaars deel aan een zwerfvuilactie, georganiseerd door Natuurpunt Geel-Meerhout en stad Geel. Gewapend met vuilniszakken, opraaptangen en handschoenen ging het in kleine groepjes langs de trage wegen van Oosterlo en het natuurgebied Zammelsbroek. Nadien werd er nog even nagepraat over het geplande valleiherstel in het kader van het Sigmaplan.
Flirten met de Antwerpse stadsrand
Dit jaar zette Antwerpen sterk in op de Dag van de Trage Weg. Met negen verschillende activiteiten kon de Antwerpenaar kennis maken met de grote diversiteit aan trage wegen in de stad. Enkele activiteiten waren onder begeleiding, andere wandelingen konden op eigen tempo ontdekt worden, en zijn nog het hele najaar online beschikbaar.
Vanuit Trage Wegen Antwerpen organiseerden we ook dit jaar weer een stadstrail in navolging van vorig jaar ‘Flirten met de stadsrand’. De tocht ging van start waar we in 2019 eindigden; de eindhalte van tram 1 en 6 op de grens van Luchtbal en Ekeren. Na een kleine omleiding langs het gloednieuwe Rozemaaipark en klassieker Oude Landen gaan we op ontdekking langs trage wegen doorheen de nieuwbouwprojecten op Luchtbal. Hier wordt aan de lopende band bijgebouwd met trage wegen als rode draad door de publieke ruimte. Ook rond de iconische woontorens werden nieuwe trage aangelegd die ons bijna helemaal autovrij tot de Noorderlaan brengen. Van daar gaat het via verborgen verbindingen naar het Havenhuis en via het nieuwe Droogdokkenpark richting Eilandje en de historische binnenstad. Aan het Steen brengt de waterbus ons naar de groene oase Linkeroever.
Antwerpen of de duinen?
Linkeroever ligt bezaaid van tragewegenoases; Sint-Annabos, Middenvijver, het Rot en Galgenweel. Toch konden we ook enkele onverwachte plekken passeren zoals een zandduin en spiksplinternieuwe trage wegen aan Regatta. Zo maakten we ook kennis met de verborgen kanten van Linkeroever, alvorens we opnieuw richting Hoboken op rechteroever trokken.
Op weg naar Hoboken maakten we nog kennis met de trage wegen op Blue Gate, die er liggen nog voor de toekomstige gebouwen er staan. Klassieker Hobokense Polder mocht ook niet ontbreken maar nog verrassender was de groene bufferzone langs Polderstad. Groen Zuid en park van het Gravenhof zorgden voor een mooie afsluiter alvorens we op de lelieplaats in Hoboken onze tocht beëindigden.
Ookal was de tocht van 2020 een bijzondere editie vanwege het beperkt aantal deelnemers en de nodige afstandsregels tijdens de wandeling, onvergetelijk was hij zeker. Voor herhaling vatbaar, hopelijk dan op een meer ‘normale’ manier.
Breed genoeg om de 'social distance' te bewaren
Focus op natuur in Tielt-Winge
In Tielt-Winge organiseerde de gemeente een wandeling door het Walenbos en langs de flanken van de Houwaartseberg. Op verschillende momenten werd er uitleg gegeven over de mooie natuur en holle wegen. En alle deelnemers konden onderweg genieten van een smakelijke pitstop in wijngaard Liemau.
Volharding troef in Stekene
De Werkgroep Trage Wegen Stekene was ook op de afspraak. Al voor de 3de keer vestigden zij de aandacht op de intussen 8 jaar geleden afgesloten verbinding tussen de Pastoor Van Lierdestraat en de Kemelstraat. Een 30-tal wandelaars, jong en oud, tekenden present bij het spandoek "Doorgang voor iedereen!" en dagen op die manier hun gemeentebestuur uit om de oude, veelgebruikte verbinding te herstellen. De groep maakte een mooie wandeling door het onvermoed bosrijke gebied. Onder de deskundige begeleiding van de gids passeerden tal van grote en kleine uitdagingen op het vlak van ruimtelijke ordening en stedenbouw de revue. De sluipende privatisering van een aantal wandelpaden in de zone voor weekendverblijven nabij de Hellestraat, staat duidelijk op de radar van de werkgroep. Hopelijk positief nieuws en duidelijke vooruitgang op de editie 2021!
Zeven Zemstse lussen
In Zemst konden we dit jaar gaan genieten van wel zeven wandellussen. Trage Wegen Zemst stelde daarvoor digitaal brochures ter beschikking, of je kon de route middels een qr-code direct op je smartphone zetten. Iedereen kon op eigen tempo een korte of lange wandeling doen, en omdat er zo veel keuze was, was het zeker niet over de koppen lopen daar. Doorsteekjes, landwegen en bospaadjes alom, deze wandelingen zullen nog veel Zemstenaren bekoren. Wil je ook graag genieten van het Zemstse landschap? De routes kan je vinden op > de website van de gemeente
Oude wegen in Langdorp
In Wolfsdonk (Langdorp) nam de Aarschotse gidsenbond een groep wandelaars op sleeptouw langs eeuwenoude bedevaartroutes, handelsbanen en bospaden. Onderweg kwamen verhalen aan bod o.a. over de talrijke kapellen en hoe de wegen en afspanningen aan hun naam kwamen. Natuurpunt gaf onderweg wat uitleg bij een nieuw natuurgebied.
Doorgang voor Iedereen door de Molenkouter in Hofstade (Aalst)
In Hofstade bij Aalst is de volharding van Ingrid Buys befaamd. Zij strijdt al jaren om de 3 meter brede Meersbaan (buurtweg 47) én de kouter waardoor hij loopt, in ere te herstellen. Al voor de vijfde keer stond een groep buurtbewoners paraat met het spandoek Doorgang voor Iedereen. En met resultaat, want de bouwwoede in dit overstromingsgebied werd voorlopig een halt toegeroepen. De provincie heeft onlangs een verkavelingsaanvraag voor de kouter afgekeurd. En dat mocht gevierd worden. Met carnavalspop en taartenbuffet!
Een parkeerplaats werd ingepalmd en de buurt maakte er een gezellige bedoening van. Dank ook aan alle kinderen en buren die de buurtweg in de weide maaiden en zichtbaar maakten. Geen verrassing dat de buurtweg meteen in gebruik werd genomen om nog snel commisjes te gaan doen, A'join!
Kapellenwandeling in Nederhasselt
In Ninove is de Ecokerk aan de slag gegaan om in elke deelgemeente de kapellen, via trage wegen, met elkaar te verbinden. Hier koppelden ze dan ook interactieve zoektocht aan, waarbij je op bepaalde plekken langs de route een quizvraag voorgeschoteld kreeg via de smartphone-app. Om het energiepeil hoog te houden, viel er ook wat lekkers te scoren langs de route. Het leverde een verfrissende, andere kijk op de trage wegen en het kerkelijk erfgoed op. Tip: nu onze bewegingsvrijheid ingeperkt is tot veilig buiten wandelen, kan je nog tot 15 november deze wandelzoektochten gaan afhaspelen: wie tegen dan de meeste punten scoorde, krijgt een leuke prijs! Meer info op de > site van Kerknet.
Inhuldiging nieuwe rusthoekje in de Honegem (Erpe-Mere)
In Erpe-Mere werd op de Dag van de Trage Weg een picknickplek ingehuldigd, ter nagedachtenis van een dierbaar lid van Natuurpunt. Een sereen hoekje langs de wandelroute in het natuurgebied Honegem werd ingericht met picknicktafel, rustbanken en een "wiglo", en omzoomd met een takkenril. Becky Heyse kwam hier vaak wandelen met haar gezin, maar overleed vorig jaar. De familie wilde haar gedenken en tegelijk iets betekenen voor alle natuurliefhebbers en stiltezoekers, en samen met Rotary Wetteren werd deze rustplek ingericht. Een prachtig gebaar en een mooie illustratie van hoe natuur en trage wegen mensen verbinden. De opening van de rustplaats past zo mooi binnen de Dag van de Trage weg, die het gebruik van kleine buurtwegen in ere wil herstellen. Dat deze plek de mooie herinneringen kan koesteren, rust en verpozing mag bieden, en veel nieuwe ontmoetingen mag teweegbrengen!