Doorgang voor Iedereen Landen
6 jul.
Terreinwerken
Doorgang voor iedereen

Het kan wel: een tweede leven voor voetweg 35 in Landen dankzij een spandoek

Naar goede gewoonte werd er op de Dag van de Trage Weg gefietst en gewandeld in alle hoeken van het land. En - eveneens naar goede gewoonte - kregen heel wat wegen een stevige onderhoudsbeurt en een flinke dosis achterstallige liefde. In Landen gingen een paar mensen nog een tikkeltje verder. Voetweg 35 - een buurtweg die al een hele tijd buiten gebruik was - werd door Carla en haar buren stevig aangepakt. En het begon allemaal met een spandoek.

De situatie vóór de actie

Historische verbinding in het slop

Voetweg 35 bevindt zich op de grens van Attenhoven en Landen, langs de Attenhovenstraat 82. Het pad was een belangrijke historische verbinding tussen de twee kernen. Met de komst van een achterliggende wijk in de jaren ’50 raakte het wegje vergeten en het overwoekerde. Tot een buurvrouw aan Carla vertelde dat ze daar vroeger altijd gingen spelen. Dit intrigeerde Carla zo dat ze dit verder ging uitzoeken. Van het een kwam het ander: al snel vond Carla dat deze buurtweg moest hersteld worden.

In juni 2019 ging ze met haar voorstel tot heropening van de weg naar de gemeenteraad. Hier kwamen alleen maar positieve reacties op. Toen Carla verder stappen wou ondernemen, kreeg ze evenwel geen reactie meer van het schepencollege. Erger nog: haar vraag werd herhaaldelijk genegeerd.

Zes actievoerders hingen de spandoek op waar ooit de voetweg begon en maakten meteen ook een groot deel van het pad vrij. Deze actie zette meteen heel wat in beweging.

Spandoek to the rescue

Daarop besloot Carla om zelf tot actie over te gaan. Haar zoekwerk bracht haar op het spoor van de actie Doorgang voor Iedereen, een simpele maar doeltreffende manier om knelpunten in het tragewegennetwerk aan te kaarten. Carla vroeg een exemplaar van het spandoek aan. Zes actievoerders hingen 'm op waar ooit de voetweg begon en maakten meteen ook een groot deel van het pad vrij. Deze actie zette meteen heel wat in beweging. Veel voetgangers en fietsers begonnen het pad spontaan te gebruiken.

Om de rest van de weg weer vrij en toegankelijk te maken hopen ze op de medewerking en ondersteuning van de gemeente. Voorlopig moeten ze hier nog even op wachten. Deze actie van Carla en haar buren werd bekroond met de tweede publieksprijs van Dag van de Trage Weg-fotowedstrijd.

Ook jij kan een Doorgang voor Iedereen-spandoek aanvragen.

Voetweg 45 herleeft. Wat een verschil.