Logo DTW2020 kleur enkel datum covid canvas cr1000
13 okt.
Veiligheid

DTW in tijden van Corona

Op 17 en 18 oktober organiseren tientallen gemeentebesturen, werkgroepen en
verenigingen een wandeling, een fietstocht of een andere activiteit in hun buurt. Met de nodige aandacht voor de coronamaatregelen, uiteraard.

Alle lokale organisatoren doen hun uiterste best om een veilige Dag van de Trage Weg te organiseren.
Alles is anders dit jaar: de reizen die we (niet) maakten, verjaardagen en feesten, evenementen in een andere jas. Maar er zijn nog zekerheden: fietsen en wandelen is gezond en de Dag van de Trage Weg brengt mensen samen op en langs trage wegen in Vlaanderen, Brussel én Wallonië.

Welkom aan alle coronawandelaars en -fietsers

Heel wat mensen zijn door de lockdown gaan beseffen dat ze de eigen buurt niet zo goed kennen. Op hun tochten-dichtbij-huis ontdekten ze paadjes waar ze het bestaan niet van kenden of passeerden ze op plekjes waar ze al lang niet meer waren geweest. De Dag van de Trage Weg is het geknipte moment om deze 'nieuwe' tragewegenliefhebbers nog meer te overtuigen van het belang van een fijn netwerk van trage wegen.

Hou veilige afstand tussen de verschillende wandelbubbels

Een paar vuistregels voor een coronavrije activiteit (UPDATE 14/10/2020)

> De meest up-to-date en correcte informatie vind je HIER.

> Twijfel je of je activiteit kan doorgaan, of welke concrete maatregelen je kan nemen om deze toch veilig en volgens de regels te organiseren? Vul de Covid Event Risk Model Scan in. Met dit rapport kan je vervolgens aankloppen bij de gemeente, om dit af te toetsen met de lokale handhaving en zeker te zijn dat je geen boete riskeert.

> Samenscholingen op openbare plaatsen zijn verboden voor meer dan vier personen. Dit geldt tot nog toe echter niet voor georganiseerde activiteiten: "culturele groepsactiviteiten met 50 personen en onder begeleiding van een gids of een animator zijn nog steeds toegestaan, net zoals er sportactiviteiten in groep worden georganiseerd. Het is dus belangrijk dat je de veiligheidsafstand bewaart."

> Zorg dat je controle hebt op het deelnemersaantal: een groep wandelaars of fietsers mag maximaal 50 mensen tellen. Je kan deelnemers vragen om zich in te schrijven via bijvoorbeeld een google form (plaats een link naar zo een formulier in de omschrijving van jouw activiteit).

> Bewegwijzer je wandel- of fietsroute zodat kleinere bubbels de tocht zelfstandig kunnen afleggen. Onderweg kan je eventueel een standje of infoborden voorzien. Ook een fotozoektocht is een leuke manier om deelnemers individueel of in kleine groepjes de mooiste paadjes en verborgen parels te laten ontdekken.

> Neem alvast een kijkje in het programma en laat je inspireren door de andere activiteiten.

> Ook al vindt je activiteit buiten plaats, laat de deelnemers een mondmasker dragen als ze dichter dan 1,5m bij elkaar komen.


Heb je vragen of zit je met een praktische kwestie?

Neem zeker contact op met Vincent en Zowie van het team Dag van de Trage Weg via info@dagvandetrageweg.be of 09 331 59 25. Zij helpen je verder op weg!

Tips voor het coronaproof organiseren van een activiteit

Heb je een vraag over een specifieke activiteit? Neem dan contact op met de lokale organisator. Neem ook je eigen verantwoordelijkheid en ga met je eigen bubbel op pad, zorg voor een mondmasker en voorzie ontsmettende handgel.

Trage Wegen is niet verantwoordelijk voor het lokaal naleven van de veiligheidsmaatregelen rond het coronavirus.

Aandachtspuntjes bij het deelnemen aan een activiteit