PVDH metmensen 075
17 jun.
Tocht
Terreinwerken
Cultuur
Doorgang voor iedereen

Dit was de Dag van de Trage Weg 2019

Het zit er weer op: het traagste weekend van het jaar met bijna 140 activiteiten in Vlaanderen en Brussel. Op de Dag van de Trage Weg werd er duchtig gefeest, ingehuldigd, gewandeld en gefietst. We blikken graag terug met een paar sfeerverslagjes bijeen gesprokkeld door onze ploeg.

Een historische dag voor Dendermonde en Aalst

We starten ons overzicht in Mespelare en Gijzegem, gelegen langs de Dender tussen Aalst en Dendermonde. Het heeft misschien te maken met de eeuwenoude vete tussen Dendermonde en Aalst te maken heeft (iets met een Ros Beiaard en een Ros Balatum) dat er geen snelle verbinding is tussen de twee buursteden: geen treinverbinding (een gemis) en geen grote autoweg. Sinds 19 oktober is er opnieuw een verbinding voor wandelaars. Opnieuw, want de vroegere buurtweg liep tot voor kort dood op de oude Denderarm.

Maar liefst 230 mensen daagden op om te zien dat Dendermonde en Aalst elkaar op de grens ontmoetten om samen, met snoeischaar, de grens te openen.

Deze verbinding heropenen was een van dé prioriteiten in het tragewegenplan van Mespelare en na drie jaar is deze eindelijk gerealiseerd. Nu kunnen fietsers en voetgangers door de velden van het Dendermondse Mespelare naar het Aalsterse Gijzegem, en terug. Beide steden, Regionaal Landschap Schelde-Durme, Provincie Oost-Vlaanderen en Natuurpunt droegen allemaal hun steentje bij aan deze toch wel symbolische verbinding. Na vergaderingen, overlegrondes met pachters en eigenaars, terreinwerk en administratieve procedures was een feestje wel op zijn plaats.

Dat bleek ook uit de massale belangstelling bij het knippen van het ‘lintje’: maar liefst 230 mensen daagden op om te zien dat een schepen van Hauwermeiren (Dendermonde) en Aalsters burgemeester D’Haese elkaar op de grens ontmoetten om samen, met snoeischaar, de grens te openen. Samen met de herstelde trage weg is ook een wandelparcours van 1,3 kilometer voorgesteld, langs de kronkelende oude Dender en door mooie natuurgebieden.

Let op het prachtige lint!

40 km lang flirten met de stadsrand van Antwerpen

Op zaterdag werd er heel wat geflirt op de trage wegen langs de Antwerpse stadsrand. De grens was vaak heel dicht bij, soms werd hij zelfs even overgestoken. We leerden Antwerpen op een andere manier kennen. De deelnemers werden getrakteerd op een prachtige variatie van groen, verborgen stadsparels en trage wegen. We wandelden langs bospaden, parkwegen, nieuwe wegen, oude wegen, smalle paden, brede wandelboulevards, stille wegen, groene bermen, langs forten en ander erfgoed, nieuwbouwprojecten, en ga zo maar door.

We startten 's ochtendsvroeg met 7 moedige stappers die niet bang waren van wat regen. Die was trouwens al snel vergeten, dankzij de talrijke trage wegen in Hoboken, bij Fort 8, Sorghvliet en de Tarzanboskes. We lieten de nattigheid achter ons aan de eerstvolgende halte in het Schoonselhof en genoten verder van de Wilrijkse pracht aan de rand van Fort 7, het Hof van Eden en Fort 6. Via de doorsteken aan de rand van Elsdonk staken we door naar de oude spoorwegberm tussen Wilrijk en Mortsel. Vanaf ‘den Berm’ kwam ook de zon erdoor en gingen de jassen uit. We gingen even de grens met Mortsel over om via Agfa Gevaert en de Fruithoflaan in Het Rooi te belanden om via de spoorwegtunnel de doorsteek te maken naar Het Prieel en Groenenhoek. De volkstuinen aan het vliegveld van Deurne brachten ons bij het Te Boelaarpark waar een hele nieuwe delegatie ons stond op te wachten. Het gezelschap trok verder naar het Boeckenberghpark, waar we flirtten met de grens met Borsbeek en Wommelgem. Langs Eksterlaar en Silzburg vonden we onze weg naar Park Groot Schijn waar we enkele nieuwe stappers verwelkomden, waaronder onze collega’s van het Regionaal Landschap de Voorkempen.

We wandelden langs bospaden, parkwegen, nieuwe wegen, oude wegen, smalle paden, brede wandelboulevards, stille wegen, groene bermen, langs forten en ander erfgoed, nieuwbouwprojecten, en ga zo maar door.

Een beetje regen kon ons niet deren ;)

Via Ertbrugge, de Bremweide en het Bisschoppenhof arriveerden we aan de Brug van den Azijn. Een stevige kuitenbijter na 28km. Het groen van het Bouckenborgpark bracht ons naadloos bij het Roosendaelpark, waar we even bijtankten. Nadien trokken we over de groene berm van de Catershoflaan naar het Fort van Merksem. De terreinen van RVT Christine brachten ons in de wijk Donk waar we via een combinatie van rustige woonstraten en trage wegen op de voorlaatste halte, Hof de Bist, aankwamen. Hier namen we afscheid van enkele wandelaars en stapten we met de moedige overblijvers verder naar de laatste halte: de P+R Luchtbal. Tijdens ons geploeter door een prachtige modderweg werden we getrakteerd op een prachtig ondergaande zon alvorens we Oude Landen introkken. Enkele zware maar mooie kilometers later waren we dan eindelijk aan de eindhalte.

't Was een prachtig, onverwacht tragewegenavontuur in de stad.

Steenokkerzeel is #goedopweg

De gemeente Steenokkerzeel timmert al enkele jaren vlijtig aan de (trage) weg. Traditiegetrouw zetten ze één van hun realisaties extra in de kijker op de Dag van de Trage Weg. Dit jaar kwamen bijna honderd geïnteresseerden mee genieten van de open ruimte in Melsbroek: kilometers wandelplezier langs akkers, bossen en waterlopen.

Gegidst door schepen Marleen Ral ontdekten vele aanwezigen wegjes die ze nooit eerder bewandeld hadden en als primeur mochten ze voor de eerste keer de nieuwe doorsteek in het Floordambos inwandelen. Deze nieuwe verbinding is tot stand gekomen dank zij de goede samenwerking van de gemeente met Natuurpunt MaViSt en ANB, maar ook met de twee buurgemeenten Vilvoorde en Machelen. Een mooi bewijs dat het niet altijd moeilijk moet zijn: een stevige maaibeurt en een wandelbrugje over de Trawool (mooi werk van de technische dienst!) volstonden om een mooie lus langs de golf van Melsbroek te creëren. Wandelplezier gegarandeerd!

Een mooi bewijs dat het niet altijd moeilijk moet zijn: een stevige maaibeurt en een wandelbrugje over de Trawool (mooi werk van de technische dienst!) volstonden om een mooie lus langs de golf van Melsbroek te creëren.

Meer dan duizend man op de Tienbunder

Op zaterdag kwamen - verspreid over de dag - meer dan duizend wandelaars opdagen in Rillaar bij Aarschot. Ze kozen voor een van de wandellussen op en rond 'de Tienbunder'. De Tienbunder is een heuvelrug ontstaan in de Diestiaanse tijd en bestaat hoofdzakelijk uit ijzerzandsteen. De deelnemers konden onderweg genieten van het landschap, de rust en cultuur en van schitterende dreigende wolken. Het was ondertussen de 15de editie van de Tienbundertocht door en rond Rillaar. Voor de liefhebbers waren er pannenkoeken en zelfgemaakte, overheerlijke pompoensoep.

Paraplu's en aardmannetjes in Molenstede bij Diest

Gewapend met paraplu’s namen Natuurpunt Diest, Landelijk Gilde Molenstede en Heemkring Molenstede op zondagnamiddag een goeie 30-tal wandelaars mee op een gegidste tocht in Molenstede bij Diest. Onderweg was er aandacht voor de historiek achter de trage (buurt)wegen, lokale bezienswaardigheden, natuur en volksverhalen. Zo ging het over eeuwenoude paden, langs een kleine schuilkelder en een prachtige eik, via de ‘Hussekoten’ en aardmannetjes, door holle wegen en langs ijzerzandwinning.