Tocht of parcours

Oktober: Op zoek naar paddenstoelen in het bos voor volwassenen en kinderen

Dit najaar organiseren we geen gegidste paddenstoelenwandeling in het Heidebos. Groot en klein kan zelf op zoek gaan naar paddenstoelen wanneer het best uitkomt. Op de groene wandeling (de AS Adventurewandeling) kom je de hele maand oktober op verschillende plaatsen infobordjes tegen over paddenstoelen. Zo ontdek je al wandelend dat er paddenstoelen bestaan in vele formaten en kleuren. Sommige hebben grappige namen, andere hebben enkel een moeilijke naam. Hou er wel rekening mee dat paddenstoelen vergankelijk zijn. Sommige zie je slechts enkele dagen. Dat maakt ze net zo mysterieus. We zullen de bordjes langs het traject zo veel mogelijk tijdig verplaatsen, maar soms zal je een bordje vinden, waar de paddenstoel al weg is.

Op enkele bordjes ontdekken kinderen een speciaal opdrachtje voor hen. Dit maakt de wandeling ook voor kindjes extra aantrekkelijk.

Pluk zeker geen paddenstoelen om de onderkant te bekijken. Breng gewoon een spiegeltje mee. Veel handiger en zo kan iedereen na jou er ook nog van genieten.

Het was een zeer droge warme zomer. Paddenstoelen zijn de “vruchten” van de zwamdraden die onder de grond en in het hout van bomen groeien. Om de zwamdraden te laten groeien, is er heel wat vocht nodig. Paddenstoelen verschijnen na een schokeffect. Dit kan door een groot verschil in dag- en nachttemperatuur, maar zeker ook na een periode van veel regen. Het zou dus best kunnen dat er begin oktober nog weinig te zien is.

Als er in de loop van oktober toch opeens nachtvorst komt, verdwijnen de meeste paddenstoelen. Hou daar rekening mee.

In het bos is er altijd wat te beleven. Geniet in elk geval van de geuren en kleuren die de herfst met zich meebrengt.

Wanneer: Heel de maand oktober, vanaf Parking 1 van het Heidebos

Meebrengen: Spiegeltje

Opmerking: Honden worden op deze wandeling niet toegelaten.

Praktische info

Prijs
Prijs: gratis
Locatie
Heidebos - langs AS Adventure wandeling - parking 1
Keizershoek ,
9180 Moerbeke-Waas