Tocht of parcours
Alle leeftijden

Herfstwandelingen in de Vaanders

De herfst is de ideale periode om het bos te beleven: een frisse neus halen, genieten van de kleurenpracht, stiekem snoepen van de vele vruchten, je verwonderen over de honderden paddenstoelen,… er is voor elk wat wils!


De Gezinsbond Aalter en Natuurpunt Aalter trekken zondag 17 oktober naar De Vaanders, een natuurgebied van ruim 60 ha op de grens van Aalter en Beernem. De voorbije jaren deed Natuurpunt er heel wat inspanningen om de natuurkwaliteit van dit gebied te versterken. Op meerdere percelen werd nieuw bos aangeplant, poelen werden gegraven, dreven werden hersteld,….Door al deze maatregelen kan het bos uitgroeien tot een mooie natuurparel op de grens van Oost- en West-Vlaanderen.

Je kan kiezen uit volgende wandelingen:

- Eetbare natuur
Tijdens de wandeling gaan we op zoek naar verschillende smaken in de natuur. We ontdekken hoe divers en verassend lekker planten kunnen zijn, waar de bijen de zoete honing vandaan halen. We brengen alles op smaak met een proevertje hier en daar of op het einde van de wandeling. Misschien kan je verwonderd proeven van nieuwe smaken of lijkt het toch eerder op een bekende groente of fruit. Wie weet krijg je nieuwe ideetjes voor een gezonde en natuurlijke pesto. Inschrijven voor deze wandeling.

- Paddenstoelenwandeling: eetbaar of giftig?
De herfst is ongetwijfeld het mooiste seizoen in het bos. Een prachtig bladerdek en de betoverende kleuren van vele paddenstoelen maken van het bos een absoluut kleurenfeest. Over de paddenstoelen valt veel te vertellen: wat is hun belang, welke soorten zijn er, zijn er eetbare bij of juist heel giftige? Een gids toont en leert ons alles over de paddenstoelen in het bos. Inschrijven voor deze wandeling.

- Dood hout en nieuw leven in het bos
Tijdens deze wandeling kom je van alles te weten over hoe dood hout in het bos voor nieuw leven zorgt. Rottend hout is bovendien een onmisbare schakel in de koolstof- en mineralenkringlopen. Inschrijven voor deze wandeling.

- Bush craft voor kinderen
We trekken samen de natuur en ontdekken hoe het allemaal begon. Al wandelend verzamelen we de hulpmiddelen waarmee we kunnen overleven in de wildernis. Hoe maak je gebruik van veilige snijtechnieken? Waar vind je je eten en wat is eetbaar? Hoe maak je van natuurlijke materialen een verantwoord vuur? Inschrijven voor deze wandeling.

- Bosverhalen en -sprookjes voor kleuters
Kleuters en hun ouders kunnen samen op stap . Agnes van de elfenkring gaat samen met hen op stap door het bos. Samen ontdekken ze de natuur via verhalen en sprookjes. Inschrijven voor deze wandeling.


Alle wandelingen starten aan de ingang van natuurgebied De Vaanders (parkeren kan aan Sint-Maria-Aaltersteenweg in Sint-Joris of aan de Vaanders) om 14u. Prijs voor gidsbeurt: leden Natuurpunt of Gezinsbond: gratis. Anderen 3 euro en max 10 euro voor een gezin. Kinderen onder de 3 jaar gaan gratis mee.

Voor elke wandeling is er een maximaal aantal deelnemers. Tijdig inschrijven is dus de boodschap.

Na de wandeling trakteren we op een drankje en een lekkere koek voor elke deelnemer. De Gezinsbond viert in oktober 100 jaar Gezinsbond, en voorziet voor alle wandelaars nog een verrassing.

Praktische info

Datum
Zondag 17 okt. 2021
14:00u - 16:30u
Prijs
Prijs: gratis
Locatie
Natuurgebied De Vaanders
Maria-Aaltersteenweg 38,
8730 Sint-Joris, Beernem
Locatie
Organisatie:
  • Natuurpunt Aalter
Contactgegevens